A wooden house image

Montažne kuće

Montažne kuće koje su modni trend u svetu, sve su češći izbor stanovnika Republike Srbije.

Montažne kuće i montažni objekti

Montažne kuće su montažni objekti izgrađeni u zatvorenom prostoru fabričkog tipa. Gotovi proizvodi tj. delovi kuće proizvedeni su po prethodno ustanovljenom projektu,  pripremljeni da se transportuju na potrebnu lokaciju gde će biti montirani od strane izvođača radova u najčešćem broju slučajeva. 

Tipovi gradnje montažnih kuća

Tipovi gradnje obuhvataju različite procese gradnje montažnih kuća. Shodno tome, razlikuju se sledeće faze izgradnje montažnih kuća:

  • Siva faza

  • Ključ u ruke

Montažne kuće siva faza 

Siva faza izgradnje montažnih kuća ne uključuje postavljanje elektro instalacija, instalacija vodovoda i kanalizacije, kao ni postavljanje podnih obloga ni sanitarija. Proizvođači montažnih kuća u ovoj fazi postavljaju drvene kontrukcije kuće sa izolacijom i gipsanim pločama. Takođe ova faza obuhvata i sređivanje spoljšne fasade kuće sa izolacijom, krečenjem unutrašnjih zidova, postavljanje krova, stolarije, kao i transport, istovar i montažu.

Montažne kuće ključ u ruke

Montažne kuće ključ u ruke označava to da kupac dobija kompletno završenu kuću. Uz ovu fazu izgradnje praktično je moguće dobiti celu kuću sa svim instalacijama, kupatilom, podovima, terasom, kuhinjom, ali i temeljem na koji se postavlja montažna kuća.

Važno je znati da je preduslov da kupac prethodno napravi temelj i ploču na koju će se kuća postaviti, i to u svom trošku, ukoliko ne želi da proizvođač izgradi i temelj.

Cena montažne kuće

Cena montažne kuće se kreće od 300 evra po m2. Montažnih kuća najviše ima na obodima grada, a grade ih oni koji hoće da uštede, pošto su od zidanih kuća jeftinije i do 30 %. Tehnički uslovi se pribavljaju od svakog komunalnog preduzeća posebno, a takse iznose:

Elektrodistribucija

od 5.000 RSD

PTT

10.000 RSD

GAS

od 5.000 RSD

Rok izgradnje montažne kuće

Montažne kuće se grade prilično brzo, u proseku za dva meseca.

Dozvola za montažnu kuću

Važno je znati da montažne kuće nije dozvoljeno graditi u svim delovima grada, već samo na lokacijama predviđenim za individualne porodične objekte iliti tamo gde Plan detaljne regulacije dopušta. Takav plan uređuje postupak i pravila izgradnje kojim se regulišu:

  • Površina koja je dozvoljena da se gradi na parceli 

  • Visina objekta koja je dozvoljena da se gradi 

  • Udaljenost od drugog objekta 

  • Uslovi za priključke na infrastrukturu i slično

Lokacijska dozvola za montažnu kuću

Lokacijska dozvola odnosi se na pribavljanje dozvole za pacelu na kojoj će se podići montažna kuća. Lokacijska dozvola sadrži sve potrebne informacije o parceli. Ovde treba da budu sadržane sve bitne informacije o parceli gde se planira gradnja montažne kuće. Napominjemo, dokument nije neophodan, ali ga je dobro imati da bi se jasno predočili uslovi lokacije pogodne za gradnju montažne kuće i mogućnosti  priključenja na postojeću infrastrukturu (vodovod, kanalizacija, elektro mreža...). Uvođenje vodovoda i kanalizacije koštaju od 10000 RSD do 30000 RSD. To znači i samim klijentima da bi na pravi način projektovali svoje troškove i sagledali moguće probleme. Zahtevi za priključenja na postojeću infrastrukturu podnose se svakoj komunalnoj instituciji ponaosob

Da bi se uopšte dobila lokacijska dozvola za izgradnju montažne kuce, neophodno je da parcela bude formirana od katastarske parcele kroz proces preparcelacije i parcelacije ili se ipak mora uraditi nov urbanistički projekat. Ono što može da komplikuje proces je nemanje direktnog pristupa parceli na kojoj se planiraju montažne kuće, javnoj saobraćajnici, ispravke granica parcele, deoba jedne građevinske parcele na više manjih ili suprotno tome, ujedinjavati više manjih nezavisnih u jednu veću. Ovlašćena geodetska firma za ovaj korak mora snimiti zemljište i uraditi geodetski snimak.

Važno je znati da je ovo neohodan parametar i predlažemo da se ta stavka proveri pre podnošenja zahteva za  lokacijsku dozvolu, jer u suprotnom će zahtev biti odbijen. Provera se može izvršiti u Republičkom geodetskom zavodu.

Napomena: Ukoliko se na parceli predviđenoj za izgradnju montažne kuće nalaze objekti koji su već ucrtani, mora se uraditi i projekat uklanjanja istih. Rok za dostavljanje dozvole za rušenje objekata izdaje se u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva.

Gde se predaje zahtev za lokacijsku dozvolu za igradnju montažne kuće?

Zahtevi za izdavanje lokacijske dozvole za izgradnju montažne kuće se, u zavisnosti od projektovane kvadrature se predaju:

  • Opštini kojoj pripada građevinska parcela ukoliko montažna kuća ima do 800m2

  • Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove ukoliko je montažna kuća veće površine od 800m2

Sam zahtev mora da sadrži plan katastarske parcele (kopija) na kojoj se gradi objekat ili u određenim slučajevima overeni urbanisticki projekat izdat od strane nadležnog Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove, kao dokaz o pravu svojine na parceli i izvod iz katastra podzemnih instalacija za određenu parcelu, koji izdaje Republički geodetski zavod Srbije.

Pravo svojine na parceli za montažnu kuću

Dokaz o pravu svojine na parceli gde se podiže montažna kuća je neophodan dokument da bi se ušlo u proces izgradnje montažne kuće na datoj parceli. Sa novim Zakonom o pretvaranju korišćenja se pravo korišcenja preimenuje u pravo svojine. Postoji nekoliko načina u zavisnosti od porekla lokacije za izgradnju montažne kuće kojim se dokazuje pravo svojine na parceli. Po starom pravilniku ako priložite pravo na korišcenje ukoliko se ne menja svojstvo, potrebno je izvaditi vlasnički list u Katastru nepokretnosti ili u nadležnom opštinskom sudu.

Građevinska dozvola za montažnu kuću 

Nakon lokacijske dozvole, potrebno je dobijanjegrađevisnke dozvole za montažnu kuću. Ona se izdaje Rešenjem u roku od 8 dana od dana podnošenja kompletnog zahteva. Sastavni deo Rešenja je glavni projekat. Građevinska dozvola prestaje da važi ako se ne otpočne sa građenjem objekta, odnosno izvođenjem radova u roku od dve godine od dana pravosnažnosti Rešenja kojim je izdata građevinska dozvola.

Dokumentacija za izgradnju montažne kuće

Dokumentacija za izgradnju montažne kuće se odnose na dostavljanje dokumenata nadležnim službama na čijoj se opštini postavlja montažna kuća.  

Dokumenti potrebni za lokacijsku dozvolu za izgradnju montažne kuće

Potrebno je priložiti:

  • Izvod iz katastra, suda ili prepis Posedovanog lista ne stariji od 6 meseci 

  • Kopija plana parcele

  • Situacioni plan geometra koji treba da sadrži položaj objekta na parceli, gabarit, spratnost i namenu

  • Izvod iz katastra podzemnih instalacija

  • Pravosnažno rešenje o promeni namene zemljišta

Dokumenti potrebni za građevinsku dozvolu za izgradnju montažne kuće

Potrebno je priložiti:

  • Izvod iz katastra, suda ili prepis Posedovanog lista ne stariji od 6 meseci 

  • Original Pravosnažnog Rešenja o lokacijskoj dozvoli

  • Glavni projekat u tri primerka sa Potvrdom i Izveštajem o tehničkoj kontroli

  • Dokaz o uređivanju odnosa u pogledu plaćanja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta kod Direkcije za izgradnju

  • Ostali dokazi određeni Rešenjem o lokacijskoj dozvoli

Da li je potrebno montažnu kuću uknjižiti?

Nakon dobijanja lokacijske i građevinske dozvole i nakon izgradnje montažne kuće, potrebno je uknjižiti montažnu kuću, kao svaki drugi građevinski objekat.

Montažna kuća na kredit

the key in the door

Da li je moguće kupiti montažnu kuću na kredit?

Kupovina montažne kuće na kredit je moguća. Pored toga što je potrebno da klijenti budu državljani Republike Srbije sa prebivalištem u našoj zemlji, uslovi za podnošenje zahteva za izgradnju montažne kuće podrazumevaju:

  • Zaposlenost na neodređeno vreme minimum 6 meseci kod poslednjeg poslodavca/Status penzionera

  • Redovna primanja sa 60% opterećenosti otplate

Da li je moguće uzeti kredit za plac za montažnu kuću?

Da bi banka odobrila poseban kredit za plac na kom bi se kuća gradila, nezavisno od kredita za montažnu kuću, moguće je dobiti i kredit za kupovinu placa, pod uslovom da se u listu nepokretnosti plac vodi kao gradsko građevinsko zemljište.

Ponuda montažnih kuća

U Srbiji ima dosta proizvođača koji se bave proizvodnjom montažnih ploča. Jedni od najkvalitetnijih investitora su Rimmo d.o.o. Njihovu ponudu možete pogledati ispod.

Kosmajski vrtovi

house interior

Montažne kuće u okviru kompleksa Kosmajski Vrtovi su idealan izbor za porodičan život nadomak Beograda, kao i uživanje i beg od gradske vreve. Izuzetno moderne kuće od 152m2 okružene su šumama, dolaze sa parcelom od 9,08 ari na kojoj je moguća izgradnja bazena. Izbor materijala i savremeni dizajn daju svakom objektu autentičan izgled, udobnost, potrebnu funkcionalnost i visok energetski razred. 

Lista proizvođača montažnih kuća u Srbiji

U Srbiji ima dosta proizvođača montažnih kuća. Ivanjica je grad koji ima najviše proizvođača koji se bave izradom montažnih kuća u Srbiji. Za detaljan spisak svih proizvođača montažnih kuća, pogledajte listu ispod.

Naziv proizvođača

Grad

Kontakt

Arhimod

Beograd

+381 11 42 85 742

Bošković montažne kuće

Sremska Kamenica

+381 65 545 8338

Box montažne kuće

Pančevo

+381 60 377 2770

Breza montažne kuće

Ivanjica

+381 63 177 7699

Dia montažne kuće

Beograd

+381 63 827 8373

Domtera montažne kuće

Ivanjica

+381 032 640 205

Doxat

Beograd

+381 61 263 8235

Easy Building

Pančevo

+381 60 733 6902

Eko Jela

Beograd

+381 63 622 228

Estetik Lines

Jagodina

+381 66 274 022

Gikont

Ostružnica

+381 11 807 0553

Hrast Petković

Jagodina

+381 66 274 022

Iva kuće

Jagodina

+381 69 333 1012

Estetik Lines

Jagodina

+381 66 274 022

Javor Inženjering

Beograd

+385 11 394 2799

Javor Monter

Futog

+381 21 893 675

Komi kuće

Ivanjica

+381 64 396 55 66

Lastavica montažne kuće

Beograd

+381 64 440 0088

Luks M kuće

Beograd

+381 65 300 0535

Maker montažne kuće

Ivanjica

+381 64 394 8151

Master montažne kuće

Ivanjica

+381 64 439 0622

Modulus kuće

Ivanjica

+381 64 210 9573

Moj Dom

Kragujevac

+381 64 182 7892

Monting home

Ivanjica

+381 64 260 60 52

Negal montažne kuće

Ivanjica

+381 64 853 1334

Pink montažne kuće

Ivanjica

+381 64 301 8194

Sergej montažne kuće

Čačak

+381 65 455 5554

Smarthaus

Niš

+381 65 447 5001

Steco Centar

Beograd

+381 63 770 7793

Eko kuće

A dog sleeping in the chair

Kada je reč o energetskoj efikasnosti, montažne kuće su 10% efikasnije u očuvanju unutrašnje temperature kuće jer se grade od materijala koji imaju veću izolacionu moć. One su i u skladu sa trendom zelene gradnje jer mogu da budu sačinjene od potpuno prirodnih i ekoloških materijala. Još jedna prednost montažnih kuća jeste da se one veoma lako nadograđuju.

Zaključak

Montažne kuće su sjajan izbor ukoliko vam treba brzo rešenje za stambeno pitanje, jer se vrlo brzo grade. Takođe, predstavljaju i odličnu finansijsku uštedu i mogu biti sjajna investicija. Ukoliko vas interesuju nekretnine u izgradnji, možete kontaktirati naše stručne savetnike i oni će vam besplatno dati odgovore na sva vaša pitanja.

Foto izvori
Foto | Pexels

Sadržaj blogova ne predstavlja profesionalni savet. Blogovi pružaju sadržaj koji je namenjen u opšte informativne svrhe. Ukoliko želite da dobijete profesionalni savet, kreirajte nalog i kontaktirajte naše stručne savetnike.