A woman with a man on the bed holding a credit card

Depozit za stan

Depozit za stan je bitan segment u procesu izdavanja nekretnina jer predstavlja vid novčane sigurnosti i garancije zakupodavcu.

Šta je depozit za stan?

Depozit je vid novčane naknade u procesu izdavanja nekretnina. Predstavlja vrstu garancije zakupodavcu kako bi zaštitio svoja prava u slučaju da zakupac ošteti stan koji iznajmljuje, ne plati određene troškove ili prekrši bilo koju drugu odredbu navedenu u ugovoru o zakupu nepokretnosti.

Iznos depozita za stan

U praksi, iznos depozita za stan se isplaćuje u visini jedne mesečne kirije. Iznos depozita može zavisiti od vrednosti nekretnine koja se izdaje. Ukoliko je nekretnina luksuznija, u smislu opremljenija skupocenim nameštajem i za nju zakupodavac potražuje veću mesečnu kiriju, depozit za stan se može kretati u visini od 1 do 3 mesečne kirije.

Kada se vraća depozit za stan?

Depozit za stan se vraća zakupcu po isteku perioda zakupa, odnosno kada istekne ugovor o zakupu stana. Ukoliko stanar napravi štetu u stanu ili ne ispoštuje odredbe definisane ugovorom o zakupu, zakupodavac ima pravo da zadrži celokupan depozit. Takođe, ako je ugovorom definisan period zakupa, a zakupac je garantovao da će ostati do dogovorenog roka, a nije ispoštovao ugovornu odredbu, zakupodavac i u tom slučaju ima pravo da zadrži depozit.

Napomena: Ove odredbe se mogu ostvariti samo ukoliko je potpisan ugovor o zakupu stana

Određivanje depozita za stan

flat img
Kako bi se i zakupodavac i zakupac osigurali, pre samog određivanja depozita stan i definisanja istog u ugovoru o zakupu nepokretnosti, potrebno je sastaviti zapisnik o primopredaji stana. Ovo se posebno odnosi na nameštene nekretnine, jer ukoliko dođe do oštećenja, krađe istih i sl. važno je da svi objekti budu popisani verodostojno kao dokaz u korist zakupodavca. U ugovoru o zakupu je potrebno tačno definisati:

  • Šta je depozit za stan

  • Iznos depozita

  • Sve situacije u kojima zakupodavac ima pravo da ga zadrži  

Da li je potrebno overiti depozit za stan kod notara?

Ukoliko se zaključuje ugovor o zakupu stana, gde je već navedena odredba depozita, potrebno je solemnizovati ugovor. U tom slučaju je potrebno izvršiti solemnizaciju ugovora o zakupu kod javnog beležnika. Ukoliko se između zakupca i zakupodavca ne potpisuje ugovor o zakupu, onda se neće ni overavati.

Kako depozit za stan štiti prava stanara?

Određivanje depozita za stan je bitan segment i za zakupca. Važno je da stanar bude upoznat sa obavezama koje se direktno tiču zakupodavca. Stanar bi trebalo da zna koje su dužnosti stanodavca. Dakle, pre svakog potpisivanja ugovora o zakupu, potrebno je navesti obaveze stanodavca, koje se neposredno tiču stanara, a to su:

  • Održavanje stana u ispravnom stanju

  • Odgovornost za materijalne nedostatke stana

Savet: Ukoliko se obe strane na vreme dogovore, može se sprečiti bilo kakav nesporazum.  

Razlika između kapare za stan i depozita za stan

Iako se može činiti da se govori o istoj stvari, u praksi to zapravo nije slučaj. Razliku između kapare za stan i depozita za stan određuje vrsta prometa nepokretnosti. Ukoliko se govori o kupoprodaji nepokretnosti, onda se koristi termin kapara za stan. Ukoliko se govori o izdavanju nepokretnosti, koristi se termin depozit za stan. Dakle, u slučaju prodaje stana, kupac je dužan da da kaparu za stan, a u slučaju iznajmljivanja stana, zakupac daje depozit za stan. Ukoliko vas interesuje detaljnije objašnjenje šta je kapara za stan, možete pročitati sve o njoj na našoj  blog stranici.

Zaključak

U procesu izdavanja nekretnina, u određenim slučajevima ni depozit nije dovoljna garancija. Zato je poželjno sačiniti ugovor o zakupu i osigurati se od eventualnih nepogodnosti. Kredium je agencija za nekretnine sa dugogodišnjim iskustvom u izdavanju stanova, kuća i poslovnih prostora. Na našoj platformi možete pogledati ponudu nekretnina i stambenih kredita. Naši savetnici za nekretnine će vas detaljno uputiti u sve što vas zanima besplatno. Kontaktirajte nas i obezbedite sebi siguran promet nepokretnosti.

Ukoliko vas interesuje vizuelni pregled svih nekretnina za izdavanje, pogledajte našu ponudu na YouTube kanalu.


Foto izvori
Foto | Pexels

Sadržaj blogova ne predstavlja profesionalni savet. Blogovi pružaju sadržaj koji je namenjen u opšte informativne svrhe. Ukoliko želite da dobijete profesionalni savet, kreirajte nalog i kontaktirajte naše stručne savetnike.