A wallet with banknotes

Dozvoljeni minus | Prekoračenje računa | Kako se vraća dozvoljeni minus

Dozvoljeni minus ili prekoračenje računa nastao je kao finansijski proizvod u svrhu kratkoročnih pozajmica i hitnih slučajeva. Šta je, kako funkcioniše i kako se vraća dozvoljeni minus?

Šta je dozvoljeni minus?

Dozvoljeni minus je pozajmica koja korisniku tekućeg računa omogućuje da troši više novca u odnosu na to koliko novca imaju na računu. U engleskom jeziku se koristi termin “overdraft”, pa se i u našem bankarstvu često koristi kao primarni.

Kako dozvoljeni minus funkcioniše?

Prilikom otvaranja računa u banci možete birati opciju dozvoljenog minusa. Šta to znači? Banka će vam odobriti dozvoljeni minus sa dogovorenim limitom i naplatiće kamatu za usluge korišćenja. Šta se dešava kada se iskoristi dogovoreni limit? Potrebno je isplatiti dozvoljeni minus, tj. vratiti dug za isti, kako bi usluga ponovo postala dostupna.

Kako se vraća dozvoljeni minus?

Ukoliko je potrebno vratiti dozvoljeni minus, potrebno je razmotriti sledeće opcije:

Iskoristite ušteđevinu

Ukoliko imate novca na štednom računu, štednja bi mogla biti jedan od načina kako da očistite prekoračenje. Brže otplaćivanje duga za dozvoljeni minus, umesto otplate duga štednje može imati više finansijskog smisla ukoliko ta opcija postoji. Dozvoljeni minus bi vam ponovo bio dostupan, pa biste ga mogli iskoristiti za otplatu štedne kamate.

Otvorite račun u drugoj banci

Banke uvek žele pridobiti nove klijente po tekućem računu. Ovo je jednostavan proces i može predstavljati jedno od rešenja kako vratiti dozvoljeni minus.

Uzmite keš kredit

Razmislite o keš kreditu sa niskom kamatnom stopom kako biste otplatili prekoračenje računa. Možete uporediti ponude kako biste pronašli onu s najjeftinijom kamatnom stopom i to će vam dugoročno uštedeti novac.

Da li prekoračenje može uticati na vaš kreditni rejting?

Šta je kreditni rejting?

To je informacija koju će zajmodavci (banke) koristiti pri odluci da li ste pogodna osoba za zajam. Ako aplicirate za stambeni kredit, keš kredit ili kreditnu karticu, vaš kreditini rejting će direktno uticati na:

Buduća kreditiranja i dozvoljeni minus

Dakle, ako u budućnosti planirate neko veće zaduženje u banci ili kreditiranje, a imate otvoren tekući račun sa opcijom dozvoljenog minusa, gašenje dozvoljenog minusa je pametan potez.

U kom slučaju je dozvoljeni minus koristan?

Čemu služi dozvoljeni minus?

  • Za nepredviđene troškove

  • Za povremena zaduženja u slučaju većih plaćanja

  • Pokriti troškove krajem meseca u nedostatku novčanih sredstava

Ukoliko se pametno koristi, dozvoljeni minus može služiti u korist klijentu.

Dozvoljeni minus kamata i period

Obračunavanje kamate za dozvoljeni minus

Važno je znati da prilikom odobrenja ili ponovnog odobrenja ugovorenog limita se naplaćuje jednokratna kamata. Vi birate ograničenje u dogovoru sa bankom na osnovu vaših mesečnih primanja. Kamata se obračunava samo na potrošeni iznos koji ste iskoristili, tj. do iznosa do kog ste otišli u minus.

Vremenski period odobravanja dozvoljenog minusa

Po zakonskoj regulativi Narodne banke Srbije, dozvoljeni minus se odobrava na period od dvanaest meseci. Kamata koja se obračunava je efektivna kamatna stopa i ona određuje koliko će vas koštati dozvoljeni minus.

Pregled kamatnih stopa za dozvoljeni minus

Dozvoljeni minus

EKS

Tekući račun

20% - 40%

Kreditne kartice

19% - 35%

Keš krediti

14% - 28%

* Podaci ažurirani na dan 03.02.2023.

Nedozvoljeni minus

Imajte u vidu da često dozvoljeni minus može preći u nedozvoljeni minus. Kamata koja se obračunava na nedozvoljeni minus je znatno veća od redovne kamate za dozvoljeni minus i ide čak do 98%.

Zaključak

Ukoliko vam je ovaj tekst pomogao da bolje razumete dozvoljeni minus po tekuem računu, posetite našu Kredium blog stranicu sa još korisnim tekstovima i kontaktirajte nas ukoliko vam je potrebno još informacija u vezi sa stambenim kreditima ili refinansiranjem stambenog kredita. Iskustva mnogobrojnih zadovoljnih kupaca su Kredium dovela do pozicije broj 1 u sferi nekretnina. 

Foto izvori
Foto | Pexels

Sadržaj blogova ne predstavlja profesionalni savet. Blogovi pružaju sadržaj koji je namenjen u opšte informativne svrhe. Ukoliko želite da dobijete profesionalni savet, kreirajte nalog i kontaktirajte naše stručne savetnike.